Kulcs kognitív képességek mérésére

A Gibson-teszt egyike azon kevés diagnosztikai tesztnek, amely a kognitív képességek széles skáláját méri. A kognitív képességek az agynak olyan képességei, amelyeket a tanuláshoz, gondolkodáshoz, emlékezéshez, figyelemkoncentrációhoz, az iskolai és mindennapi teljesítményhez használunk.

A tesztet eredetileg Dr. Ken Gibson gyermekszemész dolgozta ki 1999-ben. Azóta számos frissítésen ment keresztül a Gibson Research Institute-ban. Gibson úr egész életét annak szentelte, hogy segítsen a gyermekeknek és felnőtteknek, hogy könnyebben tanuljanak, gyorsabban gondolkodjanak és jobban teljesíthessenek. Gyakran előfordul, hogy egy ember szenvedése nagy hasznokat hoz másoknak. Azok a tanulási korlátok, amelyek személyes életében egész gyermekkorát végigkísérték, komoly gyötrelmeket okozva számára, egy olyan úttörő vállalkozás alapköveivé váltak, amellyel mára már tízezer gyermek mérésekkel is igazolt javulását eredményezték. Dr. Gibson ugyanis kisfiúként csak nagyon gyengén tudott olvasni, ez a nehézség végigkísérte egész gyermekkorát. Abban az időben nem sokat tudtak a tanulási vagy olvasási zavarokról, úgyhogy problémájával teljesen egyedül maradt… Felnőttként eltökélt és rendíthetetlen volt, hogy megtalálja a megoldásokat, amellyel másoknak is segíthet.

A Gibson-teszt megfelel a legmagasabb tudományos normáknak. 1999 óta több mint 10.000 alkalommal alkalmazták szakemberek, köztük pszichológusok, oktatók, neurológusok, audiológusok, logopédusok valamint agytréning-specialisták. A tanulás és kogníció területén kétszer hitelesítették, és megállapították, hogy erős pszichometriai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megfelelnek, sőt meghaladják a sztenderd oktatási tesztek követelményeit. A világ legnívósabb online kognitív tesztjei közül a Gibson-teszt az egyetlen, amely az auditív feldolgozást (az anyanyelv vagy idegen nyelvek elsajátításának képessége, az olvasás és írás előfeltétele) és a természetes idősödés során előforduló auditív percepciós veszteségeket is méri. A Gibson-teszt az egyetlen, amely hét kulcsképességet is mér, és ez a legnagyobb normatív csoporttal rendelkező online teszt (3 000 fő), amely gyermekeket is tartalmaz.

A Gibson-teszt több mint 20 nyelven elérhető. Többek között angol, arab, hindi, kantoni, indonéz, mandarin, magyar, maláj, vietnami, portugál, spanyol, török, filippínó, litván és lengyel nyelven.

„A tanulási nehézségek 80 százalékát valamely kognitív képesség gyengesége okozza.”

Dr. Ken Gibson

Milyen lehetőséget kínál?

A legtöbb kliensünk élménye egy amolyan „aha”-pillanat. Érthetővé válik, hogy a mindennapi nehézségek mögött milyen kognitív gyengeség áll. És a jó hír az, hogy ha már beazonosítottuk a gyengeségeket, akkor agytréninggel ezek megerősíthetőek. Ennek köszönhetően a tanulási nehézség fő okát szüntethetjük meg a tüneti kezelés helyett. Így időt és pénzt is spórolhatunk.

Milyen készségeket mér?

A teszt a Gibson Tanulási Modellre épül, melynek alapját a Cattell-Horn-Carrol (CHC) intelligenciaelmélet adja. A CHC-elmélet a gondolkodást a kognitív képességek összetett folyamataként írja le, beleértve olyan készségeket, mint a logikai gondolkodás, a vizuális és auditív feldolgozás, a hosszú és rövid távú memória valamint a feldolgozási sebesség.

A teszt tudományosan, kutatásokkal alátámasztva méri az alábbi kulcskészségeket:

  • Rövid és hosszú távú memória

  • Feldolgozási sebesség

  • Auditív feldolgozás

  • Vizuális feldolgozás

  • Logikai gondolkodás

  • Beszédészlelési képesség

  • Figyelemkoncentráció

A teszt eredménye megmutatja, hogy mely képességek erősek és melyek gyengébbek, valamint IQ-t is mér. Hihetetlenül érzékeny és a mérési idő mindössze egy órát vesz igénybe. A tesztelést követően egy részletes szakvéleményt készítünk, amelyben látható a kognitív képesség állapota percentilisben illetve sztenderd pontokban is.