Balázs története

      Balázs 2016 májusában kezdett Klinikánkra járni expresszív beszédzavara miatt (a Beszédvizsgáló SNI-nek nyilvánította 2015-ben). Beszédére jellemző volt, hogy életkorának megfelelő, vagy azon túlmutató szókinccsel rendelkezik, de nagyon sok hanghibája volt, ami akadályozta abban, hogy megértsék őt. A bemeneti vizsgálaton Balázs 9 mássalhangzót egyáltalán nem volt képes ejteni, 5 hang helyett mást ejtett, valamint egy hangot nagyon torzan ejtett. A beszédhez szükséges izomzat is nagyon feszes, ami különösen nehézzé tette számára a hangok helyes ejtését. Balázs hetente 2-szer 3 órában jár azóta is hozzánk, amelyből 2 kognitív, 2 logopédia és 2 PROMPT terápiás óra. A PROMPT terápiában használt taktilis-kinesztetikus jelek megtámogatásával Balázsnál a hangok nagyon hamar alakultak, javultak, és a kitartó gyakorlás hatására spontán beszédébe is hamar elkezdtek megjelenni.

       Egy hónapos munka után a szülők elmondták, hogy Balázs beszédét egyre többen megértik, már sokkal szívesebben barátkozik, beszélget a gyerekekkel. Balázs nagypapája is örömmel mesélte, amikor jött érte, hogy végre úgy tudnak beszélgetni, hogy érti azt, amit Balázs mesél neki.

       A kitartó, szisztematikusan felépített nyelvi fejlesztésnek és folyamatos otthoni gyakorlásnak köszönhetően a Beszédvizsgáló felülvizsgálatán Balázs olyan jól teljesített, hogy a korábban megállapított SNI besorolást már nem látta indokoltnak.

 

Balázs fejlődése szülői szemmel

      Fiamnál már csecsemőkorban megfigyeltem, hogy mozgásában valami gond volt, fejét nem tudta egyik oldalról a másikra fordítani. Két hónapos korától 11 hónapos koráig Dévény-tornára hordtam, melynek eredményeként szépen végig haladt a mozgásfejlődés minden fázisán, 13 hónapos korában elkezdett járni.

       Bölcsődébe 18 hónapos korától 3 éves koráig járt, már ekkor érezhető volt számomra beszédében a társaihoz képest az elmaradás. Szinte csak magánhangzókat használt.

      Óvodába kerülése sok gondot hozott magával, mivel itt már nagyon nagy volt a kontraszt a társakhoz képest, nem értették, amit mondott, nem akartak vele játszani, Balázs pedig visszahúzódóvá vált. Három és fél éves korában elkezdtem rendszeresen (heti 2 alkalommal) vinni Reflex-tornára, amelyre több mint egy évig járt. Mozgása nagyon szépen koordinálódott, s szociálisan rengeteget változott pozitív irányba, beszéde is kissé meglendült, de pár hónap után látszott, hogy nem oldja meg a torna önmagában a problémát. Így még négyéves kora előtt kerestem, és találtam is logopédust, aki heti két órában elvállalta Balázs fejlesztését, bár némi fenntartása már az elején volt Balázs beszédfejlődését illetően. Sajnos, míg a tornán szívesen vett részt, addig a logopédiai foglalkozásokon nem, így néhány foglalkozás után a logopédus azt mondta, nem kíván tovább foglalkozni Balázzsal. Próbáltam mást keresni, de sajnos nem sikerült.

        Az óvodát kezdve már az óvónénik is javasolták, hogy vigyem el Balázst a Beszédvizsgálóba, ahová abban az évben nem is kaptunk időpontot, középső csoportos korában jutottunk el a Beszédvizsgálóba, ahol megállapították, hogy fiam beszédfogyatékos. SNI-s státuszba került, s heti 3 óra logopédiát, s 2 óra mozgásterápiát javasoltak, ami el is indult a második félévben, s lelkiismeretesen vittem is, még akkor is, ha itthon volt velem hosszabb szüneten, vagy betegségből adódóan, de a foglalkozásokra bevittem. Sajnos azonban nem hozott igazán eredményt.

        2016 májusában az interneten találtam rá a GEM Klinikára, s ezzel éppen egy időben egy kedves kolleganőm is ajánlotta nekünk. Szülőként akkor már nagyon el voltam keseredve, hogy stagnál Balázs beszédfejlődése, s nagyon bíztam, hogy megtaláltam a megoldást. Ez így is történt. Rengeteg hanghiánnyal indult Balázs, s már az első hónapban hihetetlenül látványosan elindult a fejlődése. Beszédben, kognitív vonatkozásban és szociális viselkedésben is szépen meglendült. A nagy csoportot kezdve, szeptemberben maguk az óvónénik is nagyon meglepődtek, mennyit fejlődött Balázs már a nyár folyamán.

        E nevelési év folyamán már tudatosult bennem, hogy teljes mértékben a GEM Klinikai fejlesztéshez, munkához kapcsolódva kell foglalkoznom itthon Balázzsal, így az óvodai ’házi feladatokra’ nem fektettem igazán nagy hangsúlyt, éreztem, láttam, hogy bár én jeleztem eleinte, hogy hol tartunk, mely hangnál, de az óvodában nem azt erősítették.

       Nagyon sokat foglalkoztam, s foglalkozok Balázzsal itthon is mind kognitív téren, mind pedig logopédiain, s így hogy tudom pontosan, mit kell itthon is erősíteni, sokkal tudatosabban dolgozunk itthon is együtt. Tudatosan vásároltam a fejlesztő játékokat és kiadványokat, melyeket rendszeresen használunk.

       A fejlődés, a haladás ütemét tekintve eleinte nem értettem, hogy adott hanggal való foglalkozás közben többször is előfordult, hogy megjelent Balázsnál egy új hang, s mégsem tevődött át a foglalkozásokon a hangsúly erre az új hangra, de hamar világossá vált számomra, hogy minden hangot illetően egy konkrét utat bejárva fog a mindennapi beszédben is automatizálódni, s csak ezután lehet áttérni a következőre.

       Emlékszem arra, amikor fiam korábban el akarta mesélni, mi történt abban a mesében, amit látott, vagy hallott, s rettentő nagy feszültséget okozott számára, hogy gondolatait nem volt képes szavakba önteni, amit pedig végre kimondott, nem teljesen értettem.

       Óriási mértékű fejlődés az, ami Balázsnál bekövetkezett a terápia kezdete óta, szülői szemmel egy valóságos csoda. Ma már ott tartunk, hogy ő mesél nekem, s én (de ami még fontosabb: MINDENKI) megértem minden szavát, mert a hangok többségét már szépen, tisztán ejti.

       A GEM Klinika nélkül most közel sem tartanánk ott, hogy Balázst már iskolába beírattam, s a Beszédvizsgálóban történt kontrollvizsgálat eredményében már az áll, hogy a 2017/18-as tanévtől fiam SNI-s státusza megszűnik, s újabb felülvizsgálatra már nem kell vinnem.

      Nagyon hálás vagyok minden Balázzsal foglalkozó terapeutának a rengeteg munkáért, amellyel fiamat nemcsak beszédfejlődésében, de személyiségjegyeiben is komoly fejlődésben részesítette.

Büszkén mondhatom, hogy ősztől iskolás lesz a fiam, s ezt ÖNÖKNEK köszönhetem!

 

                                                                               Hálás köszönettel:    

                                                                                                K. Mária, Balázs anyukája

 
Levél küldése Facebook

+36 30 848 9189
+36 30 826 6515

1106 Budapest,
Örs vezér tere 25/A.