PROMPT nyelvi terápia

Mi is az a PROMPT? Először is egy angol mozaikszó Prompts for Restructuring Oral Mascular Phonetic Targets – amelyet magyarul csak magyarázó fordításban tudunk visszaadni, ami annyit jelent, hogy a "Hangképzésben résztvevő orális izmok helyes működésének elősegítése". Ez lényegében annyit jelent, hogy a PROMPT taktilis/kinesztikus úton segít a beszédhez szükséges artikulációs mozgások pontos kivitelezésében. Mivel a terápia taktilis/kinesztetikus alapokon nyugszik, ezért a hangképzésében részt vevő állkapcsot, orális izmokat, ajkakat és a nyelvet a terapeuta külsőleg, manuálisan is segíti a hangok, szavak és kifejezések helyes formálásában. Ez a technika hatékonyan támogatja a gyermekeket beszéd közben az orális izmok erősítésében és megfelelő használatában. Segít továbbá abban is, hogy kiiktassa a szükségtelen, vagy helytelen izommozgásokat, amilyen például az állkapocs csúszása vagy a nem adekvát ajak mozgás (gyenge ajakkerekítés, túlzott ajak terpesztés). A logopédiai foglalkozások hatékonyságát a hangképzésben résztvevő izmok helyes manuális stimulálása rendkívüli mértékben tudja segíteni, különösen nehezebben együttműködő gyermekek esetében. Mivel a PROMPT több dimenzióban tekint a kliens kommunikációs nehézségére, ezért nemcsak a hagyományos motoros oldalról közelít a probléma megoldására, hanem kognitív-nyelvi és a szociális-érzelmi oldalt is megtámogatja a fejlődés érdekében.

 

Hogyan működik a PROMPT? A terapeuta azzal kezdi, hogy segít a gyerekeknek minden hang megformálásában. A fonémák a beszédhangok legkisebb egységei, pl a "d" hang a "dob" szóban egy fonéma, az "o" egy másik, míg a "b" egy harmadik. Mindegyik fonéma megformálásához az izmok különböző mértékű megfeszítésére/kiengedésére, valamint az állkapocs, az ajkak, a nyelv különböző irányú és erősségű mozgására van szükség. S ráaádásul ezek közül mindegyiknek a megfelelő időben és sorrendben kell ahhoz történnie, hogy a fonémákat helyesen sikerüljön képezni. A terapeuta a kisgyermek izomzatát igyekszik "megtanítani" arra, hogy a hangokat helyesen tudja képezni azáltal, hogy ezeket az izmokat érintéssel stimulálja. Hogy ez mennyire komplikált feladat az is mutatja, hogy a hangképzésben nem kevesebb, mint száz izom vesz részt.

 

Kinek segít a PROMPT? A PROMPT terápia számos kommunikációs zavarral küzdő gyermeknek lehet hasznos. A leggyakoribb pácienseink mégis a komoly beszédmotorikus zavarokkal és artikulációs problémákkal küzdő, valamint a nem-beszélő gyermekek. Emellett azonban a nemzetközi tapasztalatok szerint afáziás, apraxiás/diszpraxiás, fejlődési zavarokkal, agyvérzéssel vagy más agysérüléssel küzdő, mozgássérült, s autizmussal élő gyermekeket is sikeresen lehet kezelni a PROMPT a terápiával. Már akár 6 hónapos kórtól kezdve segít a kommunikáció megfelelő alakulásában.

 

Klinikánkon egy kolléganő rendelkezik nemzetközi PROMPT Bridging Trained (hazánkban jelenleg a legmagasabban kvalifikált), valamint két kolléganő PROMPT Trained minősítéssel, akik a hagyományos logopédia mellett nagyjából 15-25 kisgyermek részére nyújtanak rendszeres PROMPT terápiás foglalkozásokat.

 
Levél küldése Facebook

+36 30 848 9189
+36 30 826 6515

1106 Budapest,
Örs vezér tere 25/A.