Project Description

Bence sikertörténete

A statisztikák alapján a magasan funkcionáló autizmus növekvő számot mutat a társadalomban. A vele járó tanulási nehézségeken, beilleszkedési zavaron és egyéb problémákon azonban hatékonyan és ami még fontosabb, maradandóan lehet segíteni, mégpedig rövid idő alatt! Erről szól Bence története is.

Bence 12 éves volt, amikor 2018 márciusában szüleivel felkereste  az intézményünket tanulási és szociális képességeiben tapasztalt nehézségek miatt. Hétévesen diagnosztizáltak nála autizmust, ami a kommunikációjában, viselkedésében, figyelemkoncentrációjában és szociális területen is megjelent. A Gibson-teszt elvégzésével tisztázódott, hogy a hallási feldolgozása valamint a hosszú távú memóriája – ez főként a beszédértés nehezítettsége miatt – közel öt évvel elmaradt a korának megfelelő szinttől. Emellett a munkamemóriája és logikája is közel kétéves lemaradást mutatott. Ezek mellett a figyelem fenntartása is nagy nehézséget jelentett Bencének.

A 120 órás program után a képességei összesítve 2,6 éves fejlődést mutattak. Hosszú távú memóriája 14 életévre emelkedett, azaz több mint 6 évet, hallási feldolgozása közel 5 éves növekedést ért el. Emellett a munkamemóriája is utolérte a korának megfelelő szintet. Ahogy a számokból is látható, Bence képességei jelentősen erősödtek! Az igazi örömöt azonban a mindennapokban történt változások jelentik, ahogy a szülők ezt hálás szívvel meg is fogalmazták:

„Rendkívüli változásokat, pozitív előrelépéseket tapasztaltunk Bencénél, elsősorban a társas, szociális helyzetekben. Korábban soha nem beszélgetett idegenekkel, legutóbb a fodrásszal bátran, magabiztosan társalgott. Kinyílt a világra, sokat kérdez, keresi a dolgok, jelenségek, események okát. Velünk is sokkal többet beszélget, kommunikatívabb lett. Nemrég közel egy órán keresztül beszélgetett a nagyszüleivel, és a végén megköszönve a beszélgetést, kifejezte, mennyire sokat jelentett számára, hogy elmondhatta nekik élményeit. Ezen kívül sokkal jobban tud összepontosítani, jobban tudja követni a körülötte zajló eseményeket, melyeknek ő is részese: a fociedzésen jelezték, hogy sokkal jobban figyel társaira. Köszönjük Bence trénerének, és a teljes GEM-csapatnak az odaadó munkát, nagyon hálásak vagyunk, egy életre szóló élményben volt részünk, és maradandó fejlődési mérföldköveken vagyunk túl.”