Gyermeknevelés

Gyermekek és a villogó monitorok

Megdöbbentő adatokat publikált nemrégiben az olaszországi Societá Italiana di Pediatria arról, hogy az olasz gyermekek milyen mértékben függenek a különböző elektronikus médiumoktól. Hol vannak már azok az idők, amikor elegendő volt a televízió távirányítóját valamelyik szekrény mélyére süllyeszteni, s ezzel el is volt intézve a gyermek tévézési szenvedélye…

Az olasz intézet felmérése szerint a 13-14 éves fiatalok 46 százaléka 1-3 órát tölt el naponta az interneten, s 26 százalékuk már 3 óránál is többet. 10-ből 6 gyermek mondta azt, hogy képtelen lenne az internetről lemondani, s 4-ből 1 gyermek „magányosnak” érzi magát virtuális barátai nélkül. A helyzet azonban nemcsak Olaszországban, hanem a nyugati világ más pontjain is nagyon hasonló. Egyes felmérések szerint egy hétéves korú angol gyermek az életéből egy évet már valamilyen képernyő előtt töltött el. Egy nyolcéves amerikai gyermek pedig naponta átlagosan nyolc órát tölt el valamilyen elektronikus médium „társaságában”. A 13 és 17 év közötti amerikai fiatalok havonta átlagosan 3.364 sms-t küldenek, ebből naponta 34-et „nyomnak el” az esti lámpaoltás után.

 Nagyon elgondolkodtató az is, hogy a szülők egyre kevésbé képesek a gyermekeik média használati szokásait felügyelni. A tizenhárom éves olasz gyermekek 71%-a saját okos telefonjáról csatlakozik az internetre mindennemű szülői felügyelet nélkül. Azzal, hogy a gyermekek a számítógépről egyre inkább az okos telefonokra váltanak, a szülők nemhogy azt nem tudják ellenőrizni, hogy a gyermekek milyen tartalmakkal foglalkoznak, de még csak azt sem, hogy mennyi időt töltenek el a világhálón. Ezek az adatok egyszerre megdöbbentőek és elgondolkodtatóak. Különösen az a jelenség, hogy a szülők úgy tűnik, egyre nagyobb számban mondanak le arról, hogy gyermekeik média használatát bármilyen formában ellenőrizzék. A New York Times által is idézett Kaiser Family Foundation kutatása szerint háromból két szülő semmilyen szabályt nem ad a gyermeke számára a tablet, a televízió, az okostelefon és a videójátékok használatával kapcsolatosan. A villogó képernyő varázsa pedig úgy tűnik, egyre kisebb korban ejti rabul a gyermekeket. Az amerikai Philadelphia Einstein Healthcare Network kutatása alapján a kisgyermekek 36%-a már 1 éves kora előtt képes a mobiltelefon vagy a tablet kezelésére. Pedig a szülőknek – a saját munkájuk, elfoglaltságaik vagy éppenséggel kényelem szeretetük miatt – nem szabadna a gyermekeik nevelését ennyire átengedni az okos telefonoknak, a tableteknek vagy a videó játékoknak. Soha nem térnek vissza ugyanis azok az idők, amelyet a gyermekeikkel tölthettek volna a szabadban, sétálgatva vagy csak egyszerűen a nappaliban beszélgetve egymás gondolatait megosztva. Bár rendkívüli hatással vannak rájuk az elektronikus médiumok, a gyermekek mégis nagyon nehezen birkóznak meg a rájuk zúduló inger tömeggel. Szükség van a szülőkre – mint mediátorokra, közvetítőkre – hogy az ingerek értelmezésében, feldolgozásában segítsék gyermekeiket, sőt arra is, hogy az esetlegesen rájuk leselkedő virtuális veszélyekkel szemben megvédjék őket. Erről szülői feladatról és felelősségről nagyon nem szabadna lemondani. A következmények ugyanis beláthatatlanok.

(Az olasz la Repubblica cikke nyomán)

 
Levél küldése Facebook

+36 30 848 9189
+36 30 826 6515

1106 Budapest,
Örs vezér tere 25/A.