Diagnosztika

Első találkozáskor

Azok a szülők, akik gyermekük nyelvi, kognitív elmaradásával szembesülnek, nagyon nehéz helyzetben vannak. Egyrészről szülőként – különösen, ha még kicsi a gyermek – érzelmileg nehéz beismerni, hogy baj van, s szakemberhez kellene fordulni. „Majd kinövi valahogy…” -- halljuk nagyon gyakran. S ha végre megszületett az elhatározás vagy a probléma immáron megkerülhetetlen, akkor pedig felvetődik a kérdés, hogy kihez kellene fordulniuk…

Klinikánk éppen ezért nagyon komoly figyelmet fordít a hozzánk forduló gyermekek átfogó, szakszerű, s minden területre kiterjedő holisztikus diagnosztikájára, s a megfelelő tanácsadásra. Bár a diagnosztikai mérések során elsősorban a kognitív és a nyelvi területre koncentrálunk, a figyelmünk kiterjed a gyermekek egészségügyi állapotára, szociális készségeire, óvodai, iskolai vagy éppen családi körülményeire is. A kogníció vizsgálatát Magyarországon egyedülálló módon évek óta dinamikus tesztekkel is (elsősorban a Feuerstein féle LPAD tesztekkel) mérjük, vagyis elsősorban nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gyermek most vagy életkorához képest hogyan teljesít, hanem ehelyett a tanulási potenciálját vizsgáljuk. Ennek a célja pedig nem az, hogy életre szóló bélyeget üssünk a gyermekre, hanem az, hogy a szülőknek a gyermek kognitív működésének fejlesztésével kapcsolatosan a lehető legjobb tanácsokat adjuk, s megbízható módon feltárjuk, mik a gyermek erősségei, mik a gyengéi, s segítsük a szülőket a megfelelő terápiák és oktatási intézmények kiválasztásában. Diagnosztikai osztályunk a terápiás munka felügyelete mellett évente 50-60 kisgyermek átfogó diagnosztikai vizsgálatát végzi, s vezetője Dr Bohács Krisztina PhD, dinamikus értékelő szakember (LPAD assessor), akinek a munkáját Márkus Klaudia FIE terapeuta segíti.

Terápiás időszak alatt

Azoknál a gyermekeknél, akik terápiás célból hosszabb ideig látogatják klinikánkat, indokolt a diagnosztikai méréseket rendszeres időközönként megismételni, hiszen a gyermekek tanulási képességei ilyen rövid idő alatt is forradalmi változásokon tudnak átmenni. Klinikánk a hozzánk járó gyermekek kognitív és nyelvi működését rendszeresen hathavonta, az első vizsgálathoz hasonló alapossággal vizsgálja meg. Ennek során kíváncsiak vagyunk a gyermekek kognitív működésének fejlődésére, a nyelvi önkifejezés, a szociális készségek, az önellátás stb. változásaira. A mérések eredményei fontos visszajelzések mind a szülők, mind a gyermekekkel foglalkozó szakemberek részére, hiszen a befektetett munka eredményeit ezek a mérések kiválóan megmutatják. 
Levél küldése Facebook

+36 30 848 9189
+36 30 826 6515

1106 Budapest,
Örs vezér tere 25/A.