Tomatis

 

 

 

 

ELŐFORDULHAT, HOGY JÓL HALL AZ EMBER, DE MÉGSEM TUD FIGYELNI

Úgy tartjuk, hogy sérül a hallás, ha az ember nem képes a fülei által érzékelt szenzoros üzenetek helyes elemzésére. Egy ilyen eset például az, amikor valaki nem képes a hozzá beszélő személy hangjára figyelni annak ellenére, hogy jól hallja azt. Egy ilyen problémának fiziológiai és pszichológiai okai is lehetnek.

A TOMATIS® Program egy olyan pedagógiai módszer, amely ahhoz segíti hozzá Önt, hogy jobban tudjon figyelni, nem pedig ahhoz, hogy jobban halljon.

 

Miben áll a TOMATIS® program lényege?

Amikor a figyelmét kihívások érik, akkor hallórendszere, ami egy erőteljes szenzoros integrációs rendszer, megbomlik. Ez a bomlási folyamat legfőképpen az Ön személyes fejlődésére és egészségére hat vissza.

A TOMATIS® rendszer az agy hatékony stimulálásában segít és minimalizálja a figyelemi folyamatok megbomlását. Azáltal teszi ezt, hogy a hangok befogadásán és azok integrálásán dolgozik.

Amikor a figyelmét megszakítja valami, az agy abbahagyja a figyelem irányítását a fülön keresztül közvetített hangok felé. Ezért elengedhetetlen megragadni az agy figyelmét. Előfordul, hogy az agy nagyon érzékenyen reagál azokra a hirtelen váltásokra, amiket nem lát előre. Tehát míg a szomszéd kutyájának századik ugatásáról már nem is vesz tudomást, addig biztosan azonnal felugrana, ha a kutya hirtelen egy „miau”-t mondana!

A TOMATIS® órák során a zenét ellentétes hangszínbeli és erősségbeli váltások hirtelen közbeiktatásával hallja a résztvevő. Ezek a váltások teljesen kiszámíthatatlanok. Fájdalommentesek ugyan, de rendkívüli módon meglepik az agyat, amely természetes reakcióként nagyobb figyelemmel koncentrál majd. Ezeknek az ismétlődő és kiszámíthatatlan akusztikus kontrasztváltásoknak eredményeképpen az agy amellett „dönt”, hogy még tisztábban kezdjen el hallani, amely a teljes figyelmi funkció szintjének emelkedését okozza.

Ráadásul ezek a váltások úgy lettek megtervezve, hogy különösképpen a magas hangok továbbítását segítsék. Ezek a magas hangok ugyanis a hangérzékelő sejtek döntő többségét aktiválják. Ennek következtében igen erős stimuláló hatást gyakorolnak a fülre és az agyra, a hangok tiszta befogadására képezve a fület és az auditív feldolgozó rendszert.

 

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

A TOMATIS® Program gyerekek és felnőttek számára korhatár nélkül egyaránt alkalmazható. Különböző terápiák, oktatási formák, tréningek kitűnő kiegészítő pedagógiai módszere. Tanárok, terapeuták munkájának hatékony kiegészítése, mellyel a hatás sikeresen megsokszorozható. Főként a következő területeken segít:

TANULÁSI ÉS NYELVI ZAVAROK

A TOMATIS® Program működése során azon idegpályák plaszticitását aknázza ki, melyek a hangok dekódolását és elemzését végzik, valamint a motoros képességek, az egyensúly és a koordináció összerendezéséért felelősek. A Program segítséget nyújt azon gyermekeknek és felnőtteknek, akiknek különböző megküzdési stratégiák fejlesztésére van szükségük, hogy hatékonyan legyőzzék tanulási és nyelvi zavaraikat.

Lehetséges tünetek: gyenge iskolai teljesítmény, diszlexia, diszkalkulia, nyelvi nehézségek, megkésett beszédfejlődés, dadogás, tanulási és nyelvi zavarok következtében fellépő frusztráció vagy önbizalomhiány

FIGYELEMZAVAR

A TOMATIS® Program alapelve a kontrasztokkal teli zene továbbítása, mellyel az agyat folyamatosan meglepetések elé állítja. A program folyamatos agyi stimulációt tart fent. Serkenti agyunkat. A cél az, hogy olyan automatikus mechanizmusok kifejlesztésére vezesse rá az agyat, amellyel az agy a változásokat detektálja. Ezek a mechanizmusok a figyelmet is megerősítik.

Lehetséges tünetek: hiperaktivitással járó vagy hiperaktivitással nem járó figyelemzavar, impulzivitás, felszínes percepció, a tartós feladattartás hiánya, szétszórtság

ÉRZELMI ZAVAROK

Az agy természetes módon igyekszik megvédeni magát. Ilyen eset például, ha a külső környezetet agresszívnak észleli vagy már egy érzelmi sokk utáni szakaszban van az illető. Ilyenkor az agy reakciója az ún. filter-hatás: mintegy szűrő, megzavarja a szenzoros üzenetek közvetítését és elemzését. Ez egy indirekt hatás a limbikus rendszerre és a prefrontális kéregre. A TOMATIS® Program ezen az elven működik és hozzájárul a depresszióval és szorongással kapcsolatos érzelmi zavarok sikeres szabályozásához.

Lehetséges tünetek: poszttraumás stressz szindróma, a gyermek válás utáni érzelmi kiüresedése, levertség

MOTOROS ZAVAROK

A vesztibuláris ideggel fennálló közvetlen kölcsönhatásán keresztül a TOMATIS® Program serkenti az izomtónus szabályozását és a függőleges helyzet (vertikális pozíció) elérését, megtartását. Ez segít a lateralitási zavarok leküzdésében. A vesztibuláris rendszer, számos egyéb agyi területtel együtt, rendkívül fontos szerepet játszik a koordináció és a mozgásritmus működésében. Ennek eredményeképpen a TOMATIS® Program hatékonyan képes megváltoztatni a koordinációs képességeket, valamint a mozgás ritmusát.

Lehetséges tünetek: koordinálatlan mozgás, egyensúlyzavar, diszpraxia, a lateralitás kialakulatlansága, téri-orientációs zavarok, hipotón izomzat, helytelen testtartás

 

PERVAZÍV FEJLŐDÉSI ZAVAROK (PDD)

Azok az idegi áramkörök, melyek a fület az aggyal összekapcsolják, különleges idegsejteket tartalmaznak. Ezeket a különleges sejteket tükörneuronoknak nevezzük. A tükörneuronok fontos szerepet játszanak a társas intelligencia kialakulásában. A társas intelligencia olyan folyamatok tárháza, amelyek képessé tesznek bennünket arra, hogy mások szándékait és ötleteit dekódoljuk és megértsük, különösképpen mások érzelmi állapotát. Az említett idegi áramkörökre gyakorolt hatásával a TOMATIS® Program javítja az interperszonális képességek minőségét.

Lehetséges tünetek: valamelyik szenzoros kulcsterületen fellépő hiperérzékenység, például taktilis túlérzékenység (a különféle textíliákra, gumis vagy krémes anyagokra való túlzott reakció; auditív túlérzékenység (a gyermek hangos zajokra befogja a fülét vagy épp ellenkezőleg, a rezgést adó tárgyakat, a hangszórót tapogatja); orális túlérzékenység (a gyermek bizonyos ételeket kerül); a társas kapcsolatok, a beszélgetésre való igény hiánya

 

SZEMÉLYES FEJLŐDÉS, WELL-BEING

A magas harmóniákban gazdag hangok nagyszámú ideghálózatot stimulálnak, melyeket retikuláris állománynak nevezünk. A hálózatos állomány irányítja az agyi aktivitás általános szintjét, aktivitása létfontosságú a tudat fenntartásában. A magas hangok továbbításának hangsúlyozásával – melyek egyrészt serkentő hatást hoznak létre az agyban, másrészt pihenési állapotot a testben – a TOMATIS® Program pozitív változást idéz elő a személyiségfejlődésben és az általános jólétben.

Lehetséges tünetek: kimerültség, stressz következtében fellépő érzelmi károsodások, burn-out

 

SAJÁT HANG ÉS A MUZIKALITÁS FEJLESZTÉSE

A TOMATIS® Program alaptörvénye, hogy az akusztikus üzenet fogadását és elemzését végző mechanizmusokra irányuló bármely hatás befolyásolni fogja az üzenet reprodukálásának módját – legyen az beszélt, énekelt vagy hangszerrel kiadott hang.

Lehetséges tünetek: zenei szakmákban történt túlzott igénybevétel következtében fellépő károsodások

 

SZÜLÉS ELŐTTI FELKÉSZÜLÉS

A magzat érzékeli az anya hangját. Ez egy elsődleges érzelmi-akusztikus kapcsolatot képez, mely meghatározó a gyermek fejlődésében. Ezért nagyon értékes, ha a gyermek ebben a szakaszban kellemes hangot hall. A TOMATIS® Terhességi Program végigkíséri a várandós kismamákat a terhesség alatt. Főként a harmadik trimesztertől stimulálja a csontvezetést és csökkenti a stresszt, pihenteti a testet, az elmét és a szellemet – ezáltal biztosítja az anya és a baba nyugodt állapotának elérését.

Lehetséges tünetek: félelmek a terhesség során vagy a szüléstől való félelem

 

IDEGENNYELVEK TANULÁSA

Az idegen nyelvekkel kapcsolatban az a TOMATIS® Program célja, hogy biztosítsa az idegen hangok meghallásának képességét, melyek egy másik nyelv tanulásához elengedhetetlenek. Azáltal, hogy „kinyitja a fület” az idegen nyelv hangjainak és ritmusának érzékelésére, a TOMATIS® Program képessé teszi az agyat az új hangokhoz és ritmushoz történő adaptációra, hozzájárulva az új hangok és ütemek sikeres képzéséhez. Segít megszabadulnunk saját nyelvünk ritmikus mintáitól és hangjaitól, melyekbe gyakran „beleragadunk”, és emiatt nem halljuk az új nyelvet. A program alkalmazása után sokkal könnyebben hallja meg a fül az új ütemeket és könnyedén elsajátítja az agy az új nyelvet.

Lehetséges tünetek: korábbi nyelvtanulás során átélt kudarcok, sikertelenség élménye

 

RÉSZVÉTEL MENETE

 

ELŐZETES KONZULTÁCIÓ, BEMENETI ÉRTÉKELÉS

Az első interjút egy akkreditált TOMATIS® terapeuta végzi valamelyik centrumunkban. Szakemberünk az interjú során egy olyan pszichopedagógiai tesztet vesz fel Önnel és/vagy gyermekével, amelyet a gyermek különleges igényei és problémái szerint adaptál. Lehetséges, hogy szükség lesz egy másik teszt, a TLTS felvételére is, azonban ez nem minden esetben van így. Amikor valóban szükség van rá, a teszttel meghatározható a felnőtt vagy gyermek hallási potenciálja és a lehetséges diszfunkciók is.

AZ INTERVENCIÓ, A TOMATIS® ÓRÁK

Akkreditált TOMATIS® terapeutánk kiválasztja az Önnek/gyermekének megfelelő programokat egy különlegesen megtervezett eszközön. A programokat valamelyik centrumunkban hallgathatja végig a hordozható TalksUp® eszköz segítségével. Lehetséges, hogy terapeutánk úgy ítéli meg, hogy aktív órákra van szüksége: valamilyen egyéb terápia vagy tevékenység összekapcsolásával lesz még hatékonyabb az intervenció. (Terapeutánk csak olyan egyéb terápiát végezhet Önnel/gyermekével, amelyben diplomákat és jártasságot szerzett.) Ilyen terápia lehet például valamelyik szenzoros integrációs terápia vagy mozgásterápia. Aktív tevékenységek lehetnek például az olvasás, ismétlések, vagy különféle önkifejező tevékenységek.

A TOMATIS® Program célja, hogy stimulálja az Ön fülét és agyát. A teljes beavatkozás során az aktív intervenciós órákat (ún. zenehallgatási blokkok, egy blokk általában 26 óra azaz 13 napon keresztül napi 2 óra) néhány hét nyugalmi fázis követi. A nyugalmi fázisok másik neve „integrációs fázis”, amelyek azt biztosítják, hogy a TOMATIS® Hatás maximális legyen. Általában 3 blokkra, azaz nyugalmi szakaszokkal tűzdelt 78 aktív intervenciós órára van szükség a kitűzött célok eléréséhez. Az aktív intervenciós órák hossza (az ajánlott napi 2 óra) életkortól és a szóban forgó problémáktól függően változhat (klinikai populációhoz tartozó gyermekeknél például napi 1-1,5 óra lehet).

KIMENETI ÉRTÉKELÉS

Az aktív intervenciós órák után egy kimeneti értékelés történik. Ez azt szolgálja, hogy a fejlődés mértékéről képet kapjuk, illetve eldöntsük, szükség van-e további aktív órákra. A TOMATIS® Programmal kapott eredmények időtállóak. TOMATIS® Hatás éveken át fennmarad. Általában nem szükséges a 78 óra után megismételni a programot. (Kivéve: a jelzett klinikai populáció esetében gyakran előfordul, hogy a 3 aktív blokk befejezése után évente érdemes megismételni egy-egy blokkot, így azonban a kívánt TOMATIS® Hatás a jelzett gyermekeknél is garantáltan fennmarad).

A GEM Kognitív Klinika specialitása, hogy a nyugalmi „integrációs” fázisok sem teljesen passzívak: ezekben a Forbrain nevű eszközt alkalmazzuk. A Forbrain két forradalmi technológiát használ: csontvezetést biztosító transzduktorral és dinamikus audio-filterrel analizálja a felhasználó saját hangját, felnagyítva az agy számára a frekvenciákat és ritmusokat. Az eszköz gyengéden fenntartja a TOMATIS® Hatást a pihenő fázis során is, lényegesen jobb integrációt biztosítva a korábban kapott TOMATIS® tréningnek.

 
Levél küldése Facebook

+36 30 848 9189
+36 30 826 6515

1106 Budapest,
Örs vezér tere 25/A.